"K čemu je vlastně dobrý instruktror nordic walking?"

08.11.2023

Tak tohle slýchám často, když přijde řeč na mou vášeň pro severskou chůzi a provalí se, že jsem instruktorem nordic walking. A ještě k tomu přidá dotyčný své mínění: "Prostě vezmu hůlky a jdu!" 

Tak přesně takhle jsem začal i já a nebylo to vůbec dobře. Koupil jsem první hole, které mi padly do ruky a vyrazil jsem. Jenže kýžené výsledky v podobě snížení váhy se nedostavovaly. Po vycházce mě pokaždé bolelo skoro celé tělo, kila spíše přibývala a zábava to zrovna moc nebyla. Až když jsem si našel svého instruktora jsem začal dělat skokové pokroky. Tělo to v pohodě zvládalo, protože jsem se důkladně protahoval, kila začala utěšeně klesat, protože jsem zapojoval do pohybu celé tělo, posílil jsem svaly na pažích, ramenou a zádech, poznal jsem spoustu nových výhledů do krásné krajiny Vysočiny a úplně mne přestala bolet záda. Navíc můj každoročně se opakující podzimní a jarní týden kašle zcela zmizel. Prostě pohoda.

Moje první setkání s instruktorem. Hybatel Miroslav Mira a já na konci ledna 2021
Moje první setkání s instruktorem. Hybatel Miroslav Mira a já na konci ledna 2021

Takže co můžete očekávat od instruktora nordic walking? Především vám všechno srozumitelně vysvětlí. Od výběru hůlek, osvojení správné techniky až po protahovací a posilovací cviky s holemi. Dobrý instruktor vám předvede různé typy holí, poradí, čeho si všímat při nákupu a rád vám je zapůjčí na vyzkoušení domů. Ušetříte tím za nákup špatných holí. Instruktor vám pomůže ovládnout techniku. Ačkoliv nordic walking je velice podobný přirozené chůzi, tak skoro každý začátečník nasadí styl, kterému přezdívám "chůze o holi" a jde. Bohužel špatná technika se projevuje v bolestech zad. Ono totiž za hodinu uděláme asi 6000 kroků, tedy i 6000 pohybů pažemi. Ale když zopakujeme 6000x pohyb, který sám o sobě vypadá celkem nevinně, při tomhle počtu opakování je prostě devastující pro záda i ramena. Takže místo bolesti vám instruktor pomůže nalézt pohybovou harmonii a opravdu zapojit až 90 % svalů na těle.

Uvažujete-li o severské chůzi, pak mohu vřele doporučit najít si instruktora a začít objevovat krásy tohoto sportu spolu s ním. 🌿👟 

© 2023 Nordic Walking Vysočina | Jan Grznár - nadšený instruktor nordic walking s akreditací MŠMT.
Všechna práva na skvělý odraz z poutka nordic walkingové hole vyhrazena : -)
 Zásady ochrany osobních údajů.
Vytvořeno službou Webnode Cookies
Vytvořte si webové stránky zdarma!